Hoe moet je witlof schoonmaken?

  1. Was het stronkje met de punt naar beneden.
  2. Verwijder daarna de buitenste bruine bladeren als die er zijn.
  3. Snij het onderste deel van de stronk af.
  4. Leg de witlof op een snijplank en halveer hem in de lengte.
  5. Snij nu met een scherp mesje het kegelvormige hart eruit.

De meeste klachten over de bitterheid van witlof snij je dan weg. Als je daar geen last van hebt kun je het ook gewoon opeten. Je kunt het in de lengte snijden dan krijg je juliennereepjes of je snijdt het in de breedte in kleine halve ringetjes. Om te voorkomen dat de witlof gaat verkleuren kun je het een beetje met citroensap besprenkelen of in een bentobox meenemen. Witlof kun je ongeveer 5 tot 8 dagen bewaren in de groentela van je koelkast. Invriezen kan ook na 2 minuutjes blancheren maar dan is het niet meer te gebruiken voor salades.

[box]Blancheren doe je door de reepjes 2 minuten in kokend water houden en vervolgens onder koud water afspoelen zodat het kookproces wordt onderbroken. Afgekoeld verpakken in een plastic zakje dan is het tot 3 maanden houdbaar in de diepvries.[/box]