Salade kip tajine

Salade kip tajine
Salade kip tajine


Salade kip tajine met paprika en ui 

Een tajine is een soort aardewerk stoofpot die vaak in de Marokkaanse keuken wordt gebruikt. Ze maken er stoofpotjes in en door de vorm van het deksel circuleert de waterdamp omdat het condenseert en weer in het gerecht valt.

Wij gaan natuurlijk niet zo’n ding gebruiken want we zijn liever lui dan moe. Ik heb ergens in Frankrijk in een Oosterse winkel een bakje tajine kruiden gevonden en daar gaan we kip mee maken. Deze kruiden kan je hier ook gewoon krijgen, misschien in een supermarkt maar zeker weten in een Turkse of Marokkaanse winkel. Woon je in Ulrum of in Oostburg en heb je geen Oosterse winkel, zo kan je het maken: fenegriek, paprika, gember, kurkuma, komijn, anijs, koriander.

Ingrediënten

  • 1 theelepel tajine kruiden
  • 1 kipfilet 0,0 khd – 138 kcal – 29,1 eiw – 2,3 vet
  • ½ paprika (of 2 kwarten) 1,8 khd – 13,3 kcal – 0,6 eiw – 0,0 vet
  • ½ ui 2,0 khd – 11,1 kcal – 0,4 eiw – 0,0 vet
  • 50 gram kropsla 0,15 khd – 6,5 kcal – 0,7 eiw – 0,2 vet

Dressing

  • 2 eetlepels olijfolie extra vergine 0,0 khd – 160 kcal – 0,0 eiw – 18,2 vet
  • 1 theelepel witte azijn
  • 1 klein gedroogd chilipepertje, gevijzeld of snufje chilipoeder
  • 1 snufje knoflookpoeder
  • 2 snufjes uienpoeder
  • 1 snufje zout

Totaal: 4,0 khd – 329 kcal – 30,8 eiw – 20,7 vet

Bereiden

Dressing is makkelijk, mengen en roeren!

Was de kip en dep hem droog en smeer hem in met de tajine kruiden. Niet te veel spetteren in verband met de salmonella bacterie. Even aan de ene kant bakken (5 min zonder te bewegen) en aan de andere kant. Dan zachtjes gaar laten worden (30 minuten).

Snij de paprika en ui in reepjes en roerbak op een hoog vuur gaar (nog knapperig). De sla gebruik je als bedje en daar doe je de heerlijke roerbakgroenten bovenop. Als laatste de kip en de dressing van chili olie. Ik eet deze salade altijd koud.

Kies hier je tussendoortje en hier terug naar het weekmenu.

2 gedachten over “Salade kip tajine

  1. Karin

    Heerlijk als je alles helemaal klein snijt en doorelkaar heen mengt (vlees al wel koud anders wordt de sla een papje). Bij gebruik van een heel zakje Tagin kruiden (Dirk v/d Broek) (op 400gr kipfilet) kan de dressing zelfs achterwege gelaten worden. Er aten kinderen mee dus heb ik wat room door het vlees/ui/paprika mengsel geroerd om de pitte smaak wat af te nemen. Heerlijk!

  2. Anja

    Wat voor gewicht mag het vlees of de kipfilet zijn ?

Reacties zijn gesloten.