Courgette pannenkoekjes met tzatziki

courgette pannenkoekjes
courgette pannenkoekjes

Courgette pannenkoekjes met tzatziki

Lekker Grieks maar dan koolhydraatarm! Dit gerechtje heb ik min of meer afgekeken bij een Grieks restaurantje op Thasos waar we als een blok voor gevallen waren en bijna elke dag gegeten hebben.

Ingrediënten

  • 1 courgette (geraspt) 15,0 khd – 87 kcal – 6,0 eiw – 0,0 vet
  • 1 groot ei (of 1½ klein) 0,0 khd – 80 kcal – 7,3 eiw – 5,8 vet
  • ¼ blokje feta 0,0 khd – 96,4 kcal – 6,4 eiw – 7,9 vet
  • snuf peper & zout
  • Griekse kruiden
  • 1 lente-ui 1,7 khd – 12,4 kcal – 0,6 eiw – 0,2 vet
  • ½ komkommer 2,6 khd – 26 kcal – 1,4 eiw – 0,8 vet
  • takje peterselie
  • takje munt
  • eventueel wat koriander
  • 1 teentje knoflook 0,56 khd – 2,8 kcal – 0,1 eiw – 0,0 vet
  • 1 eetlepel Griekse yoghurt 0,5 khd – 18,3 kcal – 0,7 eiw – 1,6 vet

Totaal: 20,4 khd – 323 kcal – 22,5 eiw – 16,3 vet

Bereiden

Rasp de courgette, doe er wat zout overheen en laat hem dan even uitlekken. Daarna zoveel mogelijk afdrogen. (Na minuut of 10 in de zout, want dat onttrekt het vocht.) Klop het ei en vermeng met de courgette, beetje peper naar smaak erbij, de Griekse kruiden, de peterselie en koriander er ook door. Snij het lente-uitje fijn en vermeng ook met het mengsel. Kruimel de feta in kleine stukjes eroverheen en dan kan je de kleine pannenkoekjes bakken. Ze gaan snel kapot als het te nat is, dus ik maak ze vaak zo klein mogelijk. Je kan de feta er ook achteraf overheen kruimelen.

De tzatziki maak je door de komkommer te schillen en te raspen, te vermengen met de Griekse yoghurt. Pers het teentje knoflook erdoor. Snij de munt fijn en vermeng ook met het mengsel. Wat op smaak brengen met peper en zout en eventueel wat olijfolie eroverheen. Kali orexi 

22 gedachten over “Courgette pannenkoekjes met tzatziki

  1. Rita

    Heerlijk. Ongeveer 16.2 Koolhydraten Volgens de cz koolhydratenteller

  2. matthijs

    Volgens mij hadden wij er een stuk of 8. Maar dat hangt natuurlijk helemaal af van hoeveel je in de lepel doet om het pannenkoekje te maken. Ik zelf vind ze niet te groot het lekkerst.

  3. annick

    Ik voeg er dille en platte peterselie aan toe,dit is dan de turkse wijze…

  4. Karin

    Ziet er heerlijk uit, ben net even de site aan het ontdekken, maar heb ff een vraagje, ik hou niet van feta, is er een ander kaas-alternatief?

  5. matthijs

    Dit is een Grieks recept dus daar hoort feta bij. Dus tja, als je het echt niet lust gewoon overslaan. Wij houden helaas geen rekening met niet lusters 😉

  6. Karin

    Ik eet zoutloos dus, het vocht uit de geraspte courgette opnemen met zout was voor mij een ‘no go’. Ik heb met mijn handen het vocht uit de courgette geknepen, dat was behoorlijk effectief en mijn pannekoekjes waren prima stevig.

  7. Karin

    Voor het bakken heb ik overigens een Blini pan gebruikt (soort poffertjes pan maar, dan met grotere rondjes)

  8. ivonne

    15 koolhydraten in een courgette? Klopt dat wel?

  9. Ineke van Oudheusden Bericht auteur

    Dat klopt idd, dan heb je ongeveer 300 gram. Ligt aan je eigen courgette natuurlijk. Neem je er 1 van 2x zo groot, dan heb je 2 x zoveel KH.

  10. Imke

    On plaats van feta kan je ook wat gewone geraspte kaas toevoegen. Of wat ik vaak doe gerookte zalm. Is echt heerlijk!!

  11. Karin

    Volgens mij is dit ook heerlijk met pompoen ipv courgette! Ga ik eens uitproberen!

  12. Marjon

    1/4 feta, hoeveel gram is het ongeveer?

  13. Sheila

    Erg lekker! ik heb er ook wat amandelmeel bij gedaan, zodat ze niet helemaal uit elkaar vallen, werkt prima! ook

  14. Aicha

    Vraagje. Het was al lastig om te maken omdat ze uit elkaar willen vallen. Maar waar bak je ze in. Niet droog in de pan toch? Ik heb uiteindelijk beetje olijfolie gedaan.
    Wel heerlijk!
    Ipv yoghurt heb ik 1 eetlepel mayo gepakt (stout he)

  15. Janny

    Wat was dit lekker, ik heb zoiets nog nooit gemaakt maar ben nu heel blij met die heerlijke recepten. Ik heb ze gebakken in wat echte boter.

Reacties zijn gesloten.